21 januari … terug thuis

Dankjewel aan het oudercomité voor de warme en lekkere ontvangst!

Na 2 coronajaren konden we de traditie van de sneeuwklassen hervatten. Een traditie die 50 jaar geleden in het leven werd geroepen. In 1973 lanceerde de toenmalige directeur André Landuyt een bevraging bij de ouders van het 6de leerjaar. In die bevraging werd gepolst of er voldoende interesse was om sneeuwklassen in te richten. Door de kinderen voor even onder te dompelen in een vreemd land, in een andere omgeving, met een onbekende cultuur, overgoten met een flinke dosis buitensport wilde de school tegemoet komen aan de leerlingen die nooit de kans zouden krijgen om een ‘buitenlandse reis’ te mogen ervaren,  Door de positieve reacties werden de eerste sneeuwklassen in samenwerking met de organisatie Edelweiss van ‘nonkel’ Jodts in 1974 ingericht. De 6de klassers van de Gemeenteschool van Oedelem trokken per trein richting Zwitserland en settelden zich voor 10 dagen in het sprookjesachtige Lauterbrunnen. Vele jaren bleef Lauterbrunnen dé reisbestemming van de sneeuwklassen. Ook toen de Beernemse jongensscholen fusioneerden met de Oedelemse gemeenteschool sloten de jongens van het 6de leerjaar aan. Wanneer de gemeentescholen van Beernem (de Oedelemse gemeenteschool bleef bestaan) overgeheveld werden naar het vrij onderwijs bleven de sneeuwklassen in de Beernemse vrije scholen stand houden, ook wanneer de reisbestemming naar het Zwitserse Lungern/Schönbüel veranderde. Toen Wilfried Jodts en zoon Bart besloten om niet langer sneeuwklassen te organiseren werden we genoodzaakt om afscheid te nemen van onze vertrouwde bestemming én van Martin, de vaste skimonitor en rots in de branding. Na wikken en wegen koos de school om met de reisorganisator JOSK ‘in zee te gaan’.
Zoveel jaren later kunnen we nog steeds besluiten dat ‘sneeuwklassen’ een enorme verrijking zijn in de ontwikkeling van de leerlingen, niet alleen omwille van de kennis en de skivaardigheden die de leerlingen opdoen maar vooral op vlak van zelfstandigheid, doorzetting, uithoudingsvermogen en sociale vaardigheden .
Voor oud-leerlingen zijn de ‘sneeuwklassen’ nog vaak het gespreksonderwerp.

Sneeuwklassen 2023

We kunnen terugblikken op een bijzonder fijne editie dankzij:

• het vertrouwen en de bijdrage van de ouders; heel speciaal dank voor het helpen steunen en organiseren van de acties en een bijzondere dankjewel aan mama Charlotte voor het organiseren van de Sinterklaasmarkt
  • het financiële duwtje in de rug van het oudercomité
  • haakmama Suzanna (van onze poetsEls) en buurvrouw Hendrika voor het verrijken van het spaarpotje door het maken én verkopen van de unieke haakwerken
  • de perfecte voorbereiding en liefdevolle begeleiding door juf Griet en Els van het secretariaat
  • Johannes, de filmman
  • Jef, de helpende hand
  • het warme onthaal en de lekkere maaltijden van de familie Niederkofler van Hotel am See
  • de leerkrachten en het secretariaat om alles op het schoolse thuisfront in goed banen te leiden
  • de reisorganisator JOSK
  • de buschauffeurs: Thierry en co